4/8/14

Domowe mleko owsiane

Dzisiaj mam dla Was domową alternatywę dla mleka krowiego.
Często słyszę, że w Polsce jest utrudniony dostęp do zamienników mleka krowiego. Mleko owsiane zrobimy w ciągu paru minut i bardzo niskim kosztem.



Potrzebujemy:
- szklankę płatków owsianych
- 3 lub 4 szklanki wody

Szklankę płatków owsianych zalewamy wodą. Pozostawiamy na parę godzin. Ja najczęściej zostawiam na całą noc. Przez ten czas płatki chłoną wodę i robią się miękkie.


Następnie płatki umieszczamy w blenderze i zalewamy wodą ( 3 - 4 szklanki ).
Ci którzy obawiają się jałowego smaku mogą dodać trochę soli, daktyle lub syrop z agawy, ale nie jest to konieczne. Ja swoje płatki lubię solo z samą wodą.

Blendujemy wszystko przez ok minutę. Kolejny krok to przelanie naszego "mleka" przez gazę lub "gęste" sitko i gotowe.



Mleko owsiane możemy trzymać w lodówce przez ok 3 dni. Lekko się rozwarstwia, więc przed spożyciem należy wstrząsnąć butelką.



Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu. Owsiane mleko sprawdza się u mnie idealnie przy owocowych koktajlach.

Smacznego
nissiax83

91 comments:

  1. Witaj :-)
    Dziękuje bardzo za ten post. Podsunęłaś mi bardzo fajny pomysł z tym mlekiem :-)

    ReplyDelete
  2. to owsiane, a migdałowe jak zrobić?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak samo :) polecam filmik Agnieleczki : https://www.youtube.com/watch?v=Di9APYghWdg

      Delete
    2. Pytanie powstało pewnie przez zmyłkę w tytule :)

      Delete
    3. ale wpadka :))) już poprawiam :)

      Delete
  3. Dziękuję Ci za ten przepis już dziś go wypróbuje, jeśli masz więcej takich przepisów proszę podziel się nimi.

    ReplyDelete
  4. A ta wode co sie platki owsiane moczyły wylewamy tak? i zalewamy 'nowa' wodą??

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie ma co wylewać, płatki "piją" całą wodę

      Delete
  5. Próbowałam już robić mleko migdałowe i byłam bardzo zadowolona, koniecznie muszę spróbować tego przepisu.
    W Polsce ceny mleka 'nie od krowy' sięgają nawet 7zł za karton, co uważam za lekkie przegięcie. O wiele bardziej opłaca się robić takie mleko samemu, a do tego wiemy, że ma bardzo prosty skład :)
    Dziękuję Ci za ten pomysł! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. polecam owsiane, robi się szybciej niż migdałowe, jest też tańsze

      Delete
    2. No właśnie dlatego namoczyłam już płatki owsiane, które zawsze są w moim domu :D

      Delete
    3. ale tak owsianka z mlekiem owsianym hm :D swoją drogą to ceny mleka "nie od krowy" to sięgają nawet 12zł!

      Delete
  6. Mleka owsianego jeszcze nie robiłam ale ostatnio robiłam kokosowe i wychodzi super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jak robiłaś kokosowe ?

      Delete
    2. tak samo się robi, tylko z wiórków koksowych albo miąższu kokosa :) Przed blendowaniem trzeba tylko lekko podgrzać.

      Delete
  7. zarąbiste te przepisy!!!
    dawaj więcej!!! smoothie są pycha B-)

    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  8. Robiłam owsiane, ale nie smakowało mi i wylałam... Chyba spróbuję z solą jeszcze raz. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mleko roślinne nigdy nie będzie smakowało tak jak krowie, nigdy nie piję takiego mleka czystego czyli np samą szklankę, zawsze je mieszam z owocami i tam smakuje wspaniale

      Delete
    2. Juz rozumiem:) Myślałam że lubisz takie mleko pic czyste bez niczego. Spróbuję jak radzisz z dodatkami, może się przekonam. :)

      Delete
  9. robię robię, ale człowiek wygodnicki to i buli 10zeta za karton czasami ;]

    ReplyDelete
    Replies
    1. u mnie czasmi wygoda działa w drugą sttronę - nie chce mi się jechać do sklepu po gotowy kartonik i wolę zrobić sama :)

      Delete
  10. ja odkąd pije mleko sojowe to nie mogę patrzec na krowie. zupełnie mi obrzydło, a poza tym sojowe jest smaczniejsze i ma lekko słodkawy posmak, a ja to w nim lubie. Owsianeczka z takim mleczkiem i banankiem to super sprawa na każdy poranek. A co do mlek naturalnych to robiłam owsiane kiedyś, ale mam zamiar spróbować zrobić migdałowe. ile ono może stać w lodówce dni? Pozdrawiam!

    floweryelephant.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. No proszę, w ten sposób o płatkach jeszcze nie myślałam. Na pewno spróbuję! Szczególnie , że 'miąższ' można sobie zostawić i zblendować z jakimiś składnikami na deser :)
    Dzięki! :)

    ReplyDelete
  12. Trzeba przetestować przepis, jutro zabieram się do pracy :)

    ReplyDelete
  13. Ooooo... Super pomysł :D. A z kawą jak smakuje? Znośnie? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie pamiętam kiedy ostatni raz piłam kawę w domu, nawet nie wiem gdzie jest moja kawiarka :) kawę piję raz w tygodniu, czasami raz na dwa tygodnie i najczęściej zamawiam ją na mleku sojowym

      Delete
    2. OK, czyli trzeba po prostu zrobić mały eksperyment i tyle :). Ja kiedyś spróbowałam kawy na mleku sojowym, a raczej na napoju sojowym, bo nie wiem czy do końca można było to nazwać mlekiem, i niestety nie smakowało dobrze. Ale może to ze względu na kiepską jakość "mleka".

      Delete
  14. super, człowiek uczy się całe życie, dzięki za pomysł i przepis, spróbuje stworzyć ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No właśnie, nie miałam pojęcia że to takie proste:) Dzięki!

      Delete
  15. Dzięki za przepis!! Na pewno wypróbuję :-)

    ReplyDelete
  16. Mi mleko owsiane nie smakuje, jak każde mleko zresztą :) ale dodaje to smoothie i innych rzeczy. Najbardziej lubię ryżowe, migdałowe i orzechowe.

    A jakie platki owsiane maja byc? Takie błyskawiczne mogą być?

    ReplyDelete
  17. Z mlek roslinnych owsiane jest moim ulubionym. Zwierzecych nigdy nie lubilam. Podejrzewam u siebie lekka nietolerancje laktozy. U mnie mleko krowie ma tylko jedno zasosowanie-nalesniki :). W takiej formie mi nie szkodzi :D. O, i jeszcze w lodach mi nie szkodzi (na szczescie)!

    ReplyDelete
  18. Oooo z chęcią spróbuję! Od jakiegoś czasu zabieram się za zrobienie mleka midgałowego :) Owsiane musi być równie pyszne :)

    ReplyDelete
  19. super nawet nie wiedziałam ze z platków owsianych mozna zrobić mleko, to na pewno przy nastepnych zakupach z Lidla sie w nie zaopatrze

    ReplyDelete
  20. to chyba głupoty dziewczyny piszą. W rossmanie jest dosyć duży wybór: ryżowe, ryżowe waniliowe, owsiane, sojowe i chyba migdałowe. cena regularna 7zł, ale zawsze są w promocji i można je kupić za niecałe 5. W Bierdonce jest sojowe.

    Ale przepis bardzo fajny ;) na pewno spróbuję domowego mleka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a jaki jest skład ? jest tam cukier, konserwanty itp ?

      Delete
    2. chyba chodzi Ci o napoje a nie mleka

      Delete
    3. te z rossmanna są rzeczywiście bardzo fajne, ja właśnie tam zwykle wybieram tego typu produkty - bo są łatwo dostępne i przyjazne cenowo, składy wydaje mi się są w porządku - jest tam tylko woda, owies/ryż, olej, wapń, aromat i sól :))

      Delete
    4. Ja właśnie kupuję mleka (napoje) roślinne w rossmannie i faktycznie zawsze, ale to zawsze któreś jest w promocji za ok 5 zł. składy są bardzo proste:

      1. Napój owsiany, skład: woda, całe ziarna owsa * 12%, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: węglan wapnia, sól morska.

      2. Napój ryżowy, skład: woda, ryż * 13%, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: węglan wapnia, naturalny aromat, sól morska.

      3. Napój ryżowy o smaku waniliowym, skład: woda, ryż * 14%, olej słonecznikowy, naturalny aromat waniliowy, sól morska, regulator kwasowości: węglan wapnia.

      4. Napój sojowy, skład: woda, soja * 11,2%, cukier trzcinowy *, regulator kwasowości: węglan wapnia, naturalny aromat, sól morska.
      * z upraw ekologicznych

      Więc tylko sojowe ma dodatek cukru, ale jak ktoś lubi sojowe bez cukru i ma blisko do Auchan to tam można je dostać za cenę ok 7 zł/ 1l.

      U mnie stacjonarnie nie da kupić się tanio dobrych jakościowo orzechów ani migdałów dlatego wolę kupować gotowe napoje niż "kręcić"
      pozdrawiam
      EwKa

      Delete
    5. składy są naprawdę ok, spokojnie można kupić, możesz jeszcze podać dokładne nazwy i firmy

      Delete
    6. A więc napoje roślinne wymienione powyżej są produkowane dla Rossmann pod nazwą enerBIO, nie będę podawał tutaj konkretnych linków ale jak wpiszecie powyższą nazwę do wyszukiwarki spokojnie znajdziecie kilka stron gdzie są pokazane te napoje oraz ich skład.

      Jeżeli chodzi o ofertę Auchan są to produkty Alpro - ryż, orzechy laskowe (polecam, po spróbowaniu kręciłam nawet własne z "domowych" orzechów laskowych), naturalny, płatki owsiane i soja.
      Oto składy:
      1. napój ryżowy Alpro Rice: woda, ryż (12%), olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy, maltodekstryna, emulgator (lecytyna rzepakowa), sól morska, aromat), stabilizator (guma gellan), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2), regulator kwasowości (fosforan dwupotasowy)

      2. napój owsiany Alpro Oat Original: woda, owies zwyczajny (10%), inulina, oleje roślinne (słonecznik zwyczajny), fosforan triwapniowy* (* = substancje wzbogacające), maltodekstryna, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy* (*=substancje wzbogacające) (ryboflawina, B12, D2)

      3. napój z orzechów laskowych Alpro Hazelnut: woda, cukier, orzechy laskowe (2,5%), fosforan triwapniowy*, sól morska, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), emulgator (letycyna słonecznikowa), witaminy* (Ryboflawina, B12, E, D2) *substancje wzbogacające

      4. spojowe Alpro Soya: tutaj polecam tylko naturalny Soya Unsweetend bo nie zawiera dodatku cukru, oto skład: woda, obłuszczone ziarno soi (6,5%), regulator kwasowości (fosforan potasu, fosforan dipotasu), weglan wapnia*, maltodekstrina, stabilizator (guma gellan), witaminy* (ryboflawina, B12, D2). * substancje wzbogacające.
      W tej grupie jest też specjalny napój Soya Junior dla dzieci ale uwaga na 3 miejscu w składzie zawiera syrop fruktozowo-glukozowy!!! Fuj.

      I chciałam jeszcze wspomnieć o jednym pysznym napoju roślinnym - ryż i amarantus - nie pamiętam teraz firmy ale opakowanie jest żółte/pomarańczowe z napisem Bonneterre Riz Amarante, polecam bo pyszne, u mnie czasami pojawia się w Realu.

      pozdrawiam

      Delete
  21. świetny pomysł :) muszę koniecznie zrobić, nawet już dziś na noc namoczę płatki :)

    ReplyDelete
  22. płatki już się moczą i myślę, że mleko zagości u mnie na stałe :) dziękuję i pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  23. Swietny pomysl! Moze nawet moj blender dalby sobie rade :) zawsze jednak pdstrasza mnie to przelewanie, musze kupic pozadne sitko :) ile ml mleka wychodzi z tego przepisu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. płatki są miękkie więc blender z pewnością nie będzie miał problemu, z tego przepisu wyszła mi cała butelka ze zdjecia czyli ok 1,5 l

      Delete
  24. Co jeden przepis to lepszy. Generalnie myślę nad odstawieniem mleka krowiego, wiele osób mówi o poprawie samopoczucia, cery, pracy układu pokarmowego. Ale ja mam obawy i trochę wątpliwości. Czy będąc konsekwentną powinnam odstawić wszystkie produkty mleczne pochodzenia krowiego? Masło, sery, twarogi? Rezygnując z mleka krowiego, co dodać do kawy, do robienia naleśników? Czy te zamienniki do tego dobrze się sprawdzają? Jestem aktywna fizycznie i wiem że białko jest istotne w procesie regeneracji, najprościej po treningu było zjeść np jogurt naturalny... też pochodzący od krowy.
    Pozdrawiam z 3miasta :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. polecam zobaczyć film z wykładem który polecałam w ulubieńcach niekosmetycznych

      Delete
    2. Jesli lubisz mleko, pijesz i Ci nie szkodzi, to moim zdaniem nie ma potrzeby, zeby z niego rezygnowac, a zwlaszcza z przetworow mlecznych. Kefir, maslanka, jogurt to sa nasze lokalne. 'super foods', razem z kapusta kiszona, ogorkami kiszonymi, czarna porzeczka i bryndza (i rzepa) :D. Warto natomiast zaplacic troche wiecej i kupic mleko ekologiczne, pochadzace od krow karmionych trawa, a nie zbozem, czy kukurydza.

      Delete
  25. Ja lubię mleko z orzechów laskowych chcę jeszcze wyprubować z migdałów. Mleko owsiane nie przypadło mi do gustu ;)

    ReplyDelete
  26. super pomysł! szczerze to nie wpadłabym na to ;) muszę koniecznie spróbować, tym bardziej, że mleka krowiego nie pijam :)

    ReplyDelete
  27. A czy ktoś tu pije jeszcze mleko od krówki?? Pamiętam ten smak z dzieciństwa - lekko spienionego, świeżo wydojonego mleczka. Pychota to była.

    ReplyDelete
  28. Uwielbiam płatki owsiane, ale w zyciu nie slyszlam o mleku...Coraz bardziej krowie mi nie sluzy, wiec na pewno sprobuje. Dzieki Kochana:) Sciskam Lou z lovingit

    ReplyDelete
  29. Ale fajny pomysł :) Dzięki :) Muszę koniecznie przetestować :) zwłaszcza, że koktajle owocowe, to ostatnio moja słabość :) ciekawa jestem jak smakuję. Dziękuję za podpowiedź :)

    ReplyDelete
  30. Świetny pomysł :) W najbliższym czasie wypróbuje :) U mnie dobre jakościowo roślinne mleko kosztuje 10-15 zł.I jeżeli robienie go np. z migdałów nie zawsze się kalkuluje, to te owsiane wypada cenowo o wiele korzystniej, a poza tym wiem co pije :)

    ReplyDelete
  31. Prosty przepis, z ciekawości wypróbuję:))

    ReplyDelete
  32. Kiedyś kupiłam w sklepie mleko owsiane i nie smakowało mi, zbyt mączne. Wypróbuję jednak Twój przepis i dodam coś dla urozmaicenia smaku, może wtedy wyda mi się lepsze.

    ReplyDelete
  33. Super, na pewno wypróbuję. Zastanawiałam się też ostatnio nad syropem z agawy, ale przeczytałam na ten temat dość negatywny artykuł, że zawarta w syropie fruktoza jest jednym z najgorszych dla organizmu cukrów, a sam syrop nie jest wcale produktem naturalnym. W zamian dodam więc chyba miodu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. też słyszałam różne zdania na temat tego syropu i bądź tu mądry

      Delete
  34. Nigdy nie słyszałam o tym przepisie! :)

    ReplyDelete
  35. Ja caly czas probuje znalesc zamiennik mleka do kawy ( mimo ze nie pije jej codziennie). Probowalam z mlekiem migdalowym , ale to kompletnie nie ten smak. Bede probowac z owsianym:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mleka roślinne nigdy nie będą smakować tak jak mleko krowie, zawsze będzie to inny smak ale jest ich tak dużo, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie

      Delete
  36. Owsiane to moje ulubione :) Jest też do kupienia w rossmannach za jakieś 7 zł.

    ReplyDelete
  37. A ja właśnie wróciłam do domu z wiórkami kokosowymi, bo będę robiła mleko kokosowe :) Zamierzam rozstać się z mlekiem sklepowym, tylko nie wiem, czy mi leń wrodzony pozwoli :)

    ReplyDelete
  38. Płatki zalane :) Mam nadzieję, że w połączeniu z kawą będzie mi smakowało. Jeśli nie do kawy, to do koktajlu - idealny po bieganiu (!!!). A wszystko dzięki Tobie, Agnieszko! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. do kawy nie próbowałam, mleka roślinne niestety często się rozwarstwiają w kawie ale do koktajlu będzie idealne

      Delete
  39. A ja trochę nie na temat ale..... wiecej postów o NYC poproszę :)

    ReplyDelete
  40. Mleczko już zrobione :-) Nie różni się smakiem od tego z Rossmana. Dziękuje Ci Agnieszko za przepis ! Jesteś najlepsza.Nie miałam pojęcia, że to takie proste...

    ReplyDelete
  41. Mimo że mleko krowie uwielbiam to dziś po raz pierwszy zrobiłam mleko migdałowe, dodałam kilka daktyli do smaku...pycha! Na moim stole zagościły przekąski z pestek i orzechów. Dzięki za inspirację :)

    ReplyDelete
  42. mleko owsiane zrobiłam i powiem jedno pyszne :) nie miałam pojęcia, ze to aż takie proste :) te sklepowe. które ja piłam nie smakowały mi bo były zbytnio słodzone.....moje zblendowałam na tyle, że nie musiałam go nawet przecedzać :) zrobiłam z niego szybki koktajl, zblendowałam 500 ml tego mleka z 1 daktylem- wyszły dwie porcje, napicie się takiego koktajlu daje uczucie sytości :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bardzo się cieszę że smakuje :)

      Delete
  43. Czy to mleko nada się dla osób, które nie używają glutenu? Pozdrawiam

    ReplyDelete
  44. Trochę nie na temat...
    ale Nissiu czy używałaś już zakupionego podczas pobytu w Polsce -Ziaja med kuracja lipidowa Fizjoderm żel oczyszczanie, demakijaż ?
    Bardzo ciekawa jestem Twojej recenzji :)

    ReplyDelete
  45. Bardzo fajny i prosty przepis :) Orientuje się ktoś może jak jest z kalorycznością i makroskładnikami takiego mleka? Pozdrawiam

    ReplyDelete
  46. Dziękuję za ten przepis! Robię!

    ReplyDelete
  47. Kiedys znalazlam przepis na zrobienie w podobny sposob mleka ryzowego. Z tego co pamietam trzeba bylo ugotowac ryz, zblendowac z woda i przecedzic. Chyba wroce do eksperymentow kulinarnych... :)

    ReplyDelete
  48. Super prosty przepis, też wkrótce wypróbuję, bo mieszkam w akademiku i wszelkie proste przepisy z racji ograniczonych warunków kuchennych są bardzo w cenie ;)

    Próbował już ktoś jak to mleko smakuje z kawą?

    Ja wypróbowywałam już domowe mleko kokosowe i z nerkowców, ale te się moim zdaniem zupełnie nie nadają. Kupny napój ryżowy też nie.
    Mleko sojowe z kawą lubię, ale tylko Alpro a ono kosztuje co najmniej 7,50 zł :/
    Tak więc szukam wciąż tańszej alternatywy :)

    ReplyDelete
  49. Dziewczyny większość "mlek" owsianych, sojowych itp. to napoje niestety,a nie mleka :(

    Ja mam 3 pytania:
    1. Płatki zalewamy zimną, letnią czy ciepłą wodą na noc?
    2. Jaką wodę (zimna, ciepła letnia) dolewamy przed blendowaniem?
    3. Czy takie mleko mogę podgrzać?

    ReplyDelete
  50. Jestem fanką takich napojów! Na pierwszy ogień poszło u mnie mleko migdałowe - pycha :D więc teraz czas na owsiane.. ;)

    ReplyDelete
  51. Aga, czy to nie ty kiedys pokazywalas taki worek à la gaza do filtrowania mleka?Na blogu albo na filmiku? Bo juz nie pamietam u kogo na kanale to widzialam,szukam info na ten temat w twoich postach ale znalezc nie moge.
    Jesli to bylas Ty czy moglabys napisac info w jakim sklepie w Stanach zakupilas,ten worek albo chociaz jaka jest jego poprawna nazywa,bo zastanawiam sie nad zakupem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie, to nie byłam ja, sama nie posiadam takiego woreczka ale wiem że można je dostać np na amazon

      Delete
  52. Dzieki Aga, zerkne na amazon, moze uda mi sie go znalezc, a jak nie to chyba najprosciej mi bedzie zakupic gaze:)

    ReplyDelete
  53. Super przepis! Nie piję mleka krowiegko prawie wogóle, więc temat jego 'zamienników' jest mi bliski. Oczywiście jest w wielu produktach, więc często nie da się uniknąć, a nie jestem jakąś mleczną purystką, więc nie przesadzam;) Sama najczęsciej kupuję produkty 'Natumi'- są mleka orkiszowe, ryżowe, orzechowe itp. a dodatkowy bonus to to, że są eko (dla ciekawych są dostępne na dodomku.pl- są tańsze niż w auchanach itp., a wysyłka jest za darmo)

    ReplyDelete
  54. Mam lekką nietolerancję laktozy, ale poza tym lubię smak mlek roslinnych.
    Sojowe niestety u mnei odpada ze wzglądu na tarczycę.
    To sprawdzi sie idealnie.
    Pozdrawiam!!

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Proszę nie zostawiać komentarzy służących autopromocji blogów czy stron personalnych. Komentarze z reklamą blogów i rozdań będą usuwane, więc proszę ich nie dodawać.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...